Doku kültürü laboratuvarı

Doku kültürü Laboratuvarı nedir?

Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril şartlarda ve yapay besin ortamlarında kültüre alınması işlemidir.

Doku kültürü metodu nedir?

Vejetatif üretim tekniklerinden biri olan doku kültürü tekniği, laboratuvarlarda ve steril koşullarda yapay bir besin ortamında bitkilerin hücre, doku veya organlarından yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesi olarak tanımlanabilir.

Doku kültürü nedir Mikrobiyoloji?

Üreme sonucu oluşan dokuya “Doku Kültürü” adı verilir. Doku kültürleri virusların invitro olarak üretildiği ortamlardır. Bakteri ve viral etkenlerin üretilmesi amacıyla değişik türlerde deney hayvanları kullanılır. Bu amaçla çoğunlukla fare, kobay, sıçan, tavşan, hamster ve tavuklardan yararlanılır.

Hayvan doku kültürü nedir?

Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir.

Doku kültürü kallus nedir?

Kallus kültürü, bitkiden alınacak bir parçadan uygun bir gıda ortamında steril şartlarda kallus dokusunun oluşturulmasıdır. Bazı dokuları kültüre almak güç olmasına rağmen kök ve gövde iletim dokularının yakınındaki dokular kallus kültür tekniğine iyi sonuçlar vermektedir.

Doku kültürü icin neler gerekli?

  • Başlangıç (İlk kültür) Aşaması
  • Sürgün Çoğaltma Aşaması
  • Köklendirme aşaması
  • Dış koşullara alıştırma.
  • Köklendirme aşaması Bu aşamada mikro sürgünlerde (mikro çelik) kök oluşumu sağlanmaktadır. …
  • Dış koşullara alıştırma. Bu aşama bitkiciklerin in vitro koşullardan alınarak dış (ex vitro)

Doku kültürü tekniği hangi amaçlarla kullanılır?

Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril şartlarda ve yapay besin ortamlarında kültüre alınması işlemidir.